blockly

 

1 2 3 4 5

 

 

BLOCKLY fejlesztői környezetet 2012. június elején mutatta be a Google, BLOCKLY Demos Kódszerkesztő néven.

A Blockly képernyője baloldali eszköztárakban található a BLOCKLY blokkjai. Ezek az ezköztárak tartalmazzák a BLOCKLY Kódszerkesztő alapvető utasításkészletét.
A felső fülek segítségével megtekinthető, hogyan néz ki a program az elérhető forráskód alapú nyelvben (JavaSript, Python, XML, stb).
A jobb felső sarokban a vezérlőgombok: törlés, hivatkozás létrehozása, és a program futtatása.

 

1. Sztring, változó létrehozása, értékadás

Sztring karakterláncot jelent, a programozásban a szöveges adatokkal, adattípussal kapcsolatban használt kifejezés.

Változó olyan adatot képes tárolni, mely adat értéke a program futása során, vagy a program újbóli futásakor megváltozhat. :-) A változóknak a programban nevet kell adni, ez lehet egy-egy betű, vagy rövid - a benne tárolt adatra utaló - szó. A BLOCKLY-ban matematikai (szám) típusú, logikai típusú és sztring (szöveg) típusú változókat használunk.

Értékadás azt jelenti, hogy egy adott változóhoz értéket társítunk. 

Hogy vagy?

blockly

A „fűzd össze” blokkon lévő fogaskerékre kattintva módosítható a blokkhoz kapcsolható elemek száma.

 

Következő programban a háromszög területét számoljuk ki billentyűzetről bevitt input adatokkal (alap és magasság), melyek bevitt értékét a megfelelően megadott változók fogják tárolni.
Az input adat - a program számára bevitt adatot jelent, a beviteli eszköz leggyakrabban a billentyűzet. Ellentéte az output adat, mely a program által kiadott (gyakran a képernyőn vagy nyomtatón megjelenített) adatot, választ jelenti.

A háromszög területét kiszámító program

blockly

Feladatok:

Készíts programot, amely a téglalap kerületét számítja ki, input adatként megadott "a" és "b" oldal értékével! (változók: a, b, kerület)

Készíts programot mely a téglalap területét számítja ki, input adatként megadott "a" és "b" oldal értékével! (változók: a, b, kerület)

Készíts programot mely a kör kerületét számítja ki, input adatként megadott sugár értékével! (változók: sugár, kerület)