A Paint rajzolóprogram
 

A Windows operációs rendszer beépített rajzolóprogramja, tartozéka a Paint.
A program egyszerű ábrák rajzolására és képek kezelésére alkalmas.

 

PAINT A WINDOWS-10-BEN

A programot a START MENÜ / MINDEN ALKALMAZÁS / WINDOWS KELLÉKEK mappájából indítjuk, vagy a START MENÜ felső részében rögzített, esetleg az asztalon levő parancsikonra kattintunk. A program parancsikonja a következő:

 

 

 

 

 

A megnyíló program ablaka az alábbi: (ha a programot teljes képernyőn nyitjuk meg, az egyes menüpontok részletesebben látszanak.)

A Címsor bal oldalán a Rendszermenü az ablak, ezáltal a program vezérlésére szolgál. Mellette a Mentés és a Visszavonás gombokat látjuk. A mellette levő legördülő menü a Gyorselérési eszköztárak beállítását szolgálja. A Címsor közepén találjuk a fájl és a program azonosítóját, jobb oldalon a hagyományos méretező és bezáró gombokat.

A Fájl menü
A fontosabb rendszerszolgáltalásokat tartalmazza. A jobb oldali listában a legutóbb használt képek gyors megnyitására van lehetőség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kezdőlap menü
A vágólap- és képműveleteket, a rajzoló eszközöket, alakzatokat és színeket tartalmazza.

 

A legördülő menük pontjai:

- VÁGÓLAP
A Vágólap egy memóriaterület, amely a kijelölt rajzrészletet megőrzi és azt új helyre illeszthetjük be.
A
Kép menüben kijelölt rajzrészletet a Kivágás vagy a Másolás parancsokkal küldjük Vágólapra (ezek az ikonok csak a kijelölés után válnak aktívvá), majd a beillesztés helyének kijelölése után a Beillesztés gombbal új helyre illesztjük.
(A művelet alkalmas a PrintScreen billentyűvel lemásolt képernyőtartalom beillesztésére is.) A Fájl beillesztése gombbal képfájlokat tallózhatunk és illesztünk be a számítógépről.

- KÉP
A
Kép menüben a Kijelölés menüpont az első, amely tovább is lenyitható. Itt választhatunk a szabadkézi, vagy a szabályos téglalap alakú kijelölés között. Itt állíthatjuk be vagy törölhetjük a kijelölést.
A menüben
Körülvághatjuk, Átméretezhetjük és Elforgathatjuk rajzunkat. Az elforgatás beállításaihoz további legördülő menü tartozik.

 

- ESZKÖZÖK
A menü a rajzolás fontosabb eszközeit tartalmazza. Sorrendben:
Ceruza - Kitöltés színnel - Szöveg
Radír - Színválasztó - Nagyító

 

 

- ECSETEK
Az ecsetek a húzott vonal formáját és hatását módosítják, vagy az alakzat kitöltési hatásait állítják be. Sorrendben:
Ecset - 1. kalligrafikus ecset - 2. kalligrafikus ecset - Festékszóró
Olajecset - Zsírkréta - Kiemelő - Természetes ceruza
Vízfestékecset.

 

 

 

- ALAKZATOK
Ebben a menüben néhány előre elkészített, szabályos alakzat rajzolására van lehetőség. Ha választottunk, a rajzlapon lenyomott egérgombbal megjeleníthető az alakzat, ezután választhatóvá válik a
Körvonal és a Kitöltés menüpont, ahol a szín a kiválasztott hatással fog megjelenni.

 

 

 

- MÉRET
A menüben a rajzoláshoz használt vonalak vastagságát állíthatjuk be.

 

 

 

 

 

 

 

- SZÍNEK

 

 

A menüben 20, előre beállított szín közül választhatunk, de a Színek szerkesztése gombra kattintva lehetősé válik egyéni színek szerkesztése is. Megkülönböztetjük az 1. színt, amellyel a bal egérgomb rajzol, és a 2. színt, amellyel a jobb egérgomb rajzol.

 

Nézet menü

Az ablak másik fülecskéjén, a Nézet menüben a rajzlap megjelenítésének méretét állítjuk a Nagyítás / Kicsinyítés nyomógombokkal. Az eredeti méretet a 100 % gomb jeleníti meg.
A lapon a szerkesztés megkönnyítésére rácsvonalakat jeleníthetünk meg, a lap széle mellett cm-es beosztású vonalzó segíti a munkát. A középső menü ezeket jeleníti meg, vagy rejti el. Az utolsó gombokkal a rajzot a teljes képernyőn jeleníthetjük meg.